fbpx

Kort om FlexLife®

FlexLife®-lånet giver dig mulighed for at nyde op til 30 års afdragsfrihed, hvilket betyder, at du i en vis periode ikke behøver at betale af på lånet.

Lånet’s rente justeres med faste intervaller, ligesom det sker med et FlexLån®. Dette betyder, at dine langsigtede udgifter forbliver usikre.

FlexLife®-lånet indeholder derfor flere variable elementer sammenlignet med et fastforrentet lån, men det er ofte mere omkostningseffektivt på kort sigt.

FlexLife® giver dig en unik mulighed for at udskyde afdrag, men det er vigtigt at være opmærksom på de potentielle ulemper i forbindelse med dette lån.

Overvågning af realkreditlån

Vores anbefaling

FlexLife®-lånet er en gunstig løsning for dem med en stabil økonomi og betydelig friværdi, der ikke ønsker at foretage løbende afdrag på deres lån.

Især pensionister og andre, der ønsker at undgå besværet med at forhandle om forlængelse af afdragsfriheden hvert 10. år, kan med fordel vælge dette låntype.

Det lange tidsrum med afdragsfrihed er attraktivt, men det er vigtigt at tage højde for den højere omkostning ved lånet som en vigtig faktor.

Flexlife lånets historie

FlexLife®-lånet blev introduceret i 2017 som en reaktion på den stigende popularitet, som prioriteringslånene fra banker som Jyske Bank havde opnået.

FlexLife®-lånet giver mulighed for at opnå op til 30 års afdragsfrihed, såfremt visse kriterier er opfyldt. Det var Realkredit Danmark, der først introducerede et lån med disse karakteristika, inklusive navnet.

Senest i marts 2018 lancerede Nordea et lån ved navn Frihed30, som på mange måder minder om FlexLife®-lånet.

Lånets opbygning

FlexLife er i bund og grund en variation af et almindeligt Flexlån med en speciel afdragsstruktur, det vil sige, hvordan lånet tilbagebetales.

På samme måde som et almindeligt FlexLån® giver FlexLife dig mulighed for at låse renten fast i perioder som f.eks. 1, 3 eller 5 år. Renten på lånet er identisk med renten på et almindeligt FlexLån®.

Teknisk set gennemgår lånet regelmæssige refinansieringer, hvilket betyder, at et nyt lån erstatter det gamle, og renten justeres i overensstemmelse med de vilkår, som markedet fastsætter.

Tilbagebetaling af FlexLife®

Det er især i selve tilbagebetalingen af FlexLife®-lånet, at det adskiller sig fra andre lånetyper. Hvis du opfylder visse kriterier, såsom at have en samlet belåningsgrad på under 60% og have en helårsbolig, har du mulighed for at bestemme, hvor meget du ønsker at afbetale på lånet.

Du kan vælge fuldstændig afdragsfrihed, hvor du ikke afdrager noget på selve lånebeløbet. Du skal dog stadig betale renter og bidrag.

Alternativt kan du vælge at foretage en mindre afdrag på lånet, eller du kan betale afdrag, som hvis det var et almindeligt 30-årigt lån.

Denne fleksible afviklingsprofil kan også opnås med traditionelle lån ved at kombinere to lån. Med FlexLife er det desuden muligt at ændre afviklingen af lånet ved hver refinansiering.

De løbende betalinger på FlexLife® inkluderer tre elementer: afbetalingen af selve lånet, renter og bidrag. Både renten og bidraget kan ændre sig over tid.

Indfrielse/Konvertering
Du har altid mulighed for at indfri eller konvertere et FlexLife®-lån. Dog bestemmes det beløb, du skal betale for at indfri lånet, af kursen på de obligationer, som lånet er baseret på. Dette betyder, at du kan risikere at tabe penge ved indfrielse.

Sammenlignet hermed kan et fastforrentet lån altid indfries til kurs 100.

Fordele ved FlexLife®

En betydelig fordel ved FlexLife® er den mulighed, det giver for at have fuld kontrol over, hvor meget du ønsker at nedbringe dit lån. Dette lån tilbyder derfor en unik grad af individuel tilpasning.

Det er også værd at bemærke, at FlexLife® er en form for "rigtigt" realkreditlån, hvilket betyder, at det giver en øget grad af sikkerhed i forhold til banklån og prioritetslån.

Ulemper ved FlexLife®

FlexLife®-lånet har en højere bidragssats sammenlignet med andre FlexLån®. Realkredit Danmark har faktisk udviklet helt nye bidragssatser specielt til dette lån, hvilket er usædvanligt.

En vigtig forskel ved FlexLife®-lånet er, at bidragssatsen forbliver uændret, uanset om du vælger afdragsfrihed eller begynder at afdrage på lånet. Dette adskiller sig fra andre realkreditlån på det danske marked, hvor bidragssatsen normalt stiger, når man har afdragsfrihed og falder, når man begynder at afdrage på lånet.

Det er også vigtigt at bemærke, at FlexLife®-lånet indeholder variable omkostninger. Hvis renten stiger, vil dine månedlige udgifter også stige, hvilket kan skabe udfordringer for boligejere, der har stram økonomi.

Desuden skal du være opmærksom på, at hvis kursen på obligationerne falder, vil du opnå en kursgevinst, som er skattepligtig. Dette betyder, at du skal betale skat af gevinsten, hvilket er en vigtig faktor at overveje.